Friday, November 26, 2010

ASAL-USUSL MELAYU

Oleh:Djazlam Zainal
Asal-usul Melayu memang tidak habis-habis digali biarpun pendapat dan pelbagai siasatan mengenainya telah banyak dilakukan orang. Melayu di nusaantara difahamkan berasal dari benua Asia iaitu dari Indo-Cina menurun ke kepulauan- kepulauan di selatan seperti Indonesia, Borneo, Filipina, Semenanjung Tanah Melayu hinggalah ke Pulau Madagascar di barat, Pulau Marqueses di timur dekat kepulauan Paskah di Amerika Selatan. Ada pula yang mengatakan pemboyongan nenek moyang Melayu dari daratan Asia Tengah dan Kalinga ( India Selatan ) ke Semenanjung Tanah Melayu dan ke segenap kepulauan Alam Melayu termasuk Filipina dan Madagascar 4 - 5 abad sebelum Masehi. Namun satu pendapat yang agak kronik seperti pendapat Thor Meyerdhal yang menaiki rakit dari pelabuhan Calloa di Peru pada tanggal 29 April 1947, bahawa bangsa Melayu Polynesia berasal dari suku asli Amerika Selatan. Katanya, " ada pun pelayaran kami ini ialah dengan tujuan hendak menyiasat berkenaan dengan penduduk-penduduk asli di Kepulauan Selatan itu sama ada mereka itu keturunan dari bangsa-bangsa Amerika Selatan atau tidak, atau seperti yang telah dipercayai bahawa mereka itu ialah seketurunan dengan bangsa-bangsa di Timur Jauh.

Mengikut cerita-cerita dahulukala yang masih belum terang lagi mengatakan bahawa bangsa-bangsa yang menduduki di merata-rata Pulau Polynesia itu ialah berketurunan dari satu bangsa yang berkulit putih, sebab 'Tuhan' mereka yang dinamakan Kon-Tiki itu berkulit putih. Kon-Tiki yang dianggap mereka mereka seolah-olah 'Tuhan Matahari' itu telah biasa menyeberang ke seluruh pulau-pulau selatan hingga ke Amerika Selatan kerana merosakkan berhala-berhala dan candi-candi yang dibuat oleh bangsa-bangsa INCAS di Peru. Hingga sekarang kerosakan-kerosakan yang dilakukan oleh Tuhan Matahari itu masih ada lagi didapati di merata-rata di Kepulauan Selatan sampai ke Pulau Baster dan Pulau Marqueses ( Readers Digest. hal. 7. 1951 ) Walaupun agak sukar diterima, sebagai satu perbandingan ia harus dihormati, bagaimana bangsa Melayu sentiasa menarik minat orang mengkajinya.

Dan bukti-bukti penyiasatan, dikatakan bangsa Melayu bermula dari satu induk sebelum berpecah kepada suku-suku. Semua suku bangsa itu yang mendiami Kepulauan Selatan dinamakan Austronesia. Tetapi ada juga yang memanggil Polynesia. Pemecahan suku dari bangsa-bangsa tersebut adalah berpandukan bahasa yang dipertuturkan. Di Filipina mereka berbahasa Tagalog. Manakala bahasa Tettum pula meliputi Melayu, Aceh, Batak, Lampong, Dayak, Jawa, Sunda, madura, Bali, Bugis, Makassar, Bima, Roti dan Timur. Bahasa Sikka meliputi Solar, Flores. Di Indo-Cina, Chempa dan Ambon. Di New Zealand, bahasa Formosa, Fiji, Samoa dan Maori. Di Madagascar, bahasa Malagasy. Sebagai contoh, sebutan anak digunakan juga dalam bahasa Tagalog, Bisaya, Minahasa, Jawa, Dayak, Bali, Sunda, Bugis, Makassar, Madura, Batak. Di Formosa disebut alak dan Madagascar menyebut yanaka. Manakala sebutan rumah, Melayu menyebutnya rumah, Jawa, omah, Sunda, imah. Roti dan Timur Tengah, umah, Farmosa, guma, Dayak, huma, Bali, umah, Bugis, peruma, Makassar, peuma, Madura, roma. Contoh-contoh di atas menunjukkan induk yang satu berpecah kepada beberapa suku bangsa.

Ada pendapat mengatakan perjalanan bangsa Melayu turun dari benua Asia melalui Semenanjung Tanah Melayu ( dibenarkan dengan penemuan arkeologi tulang-tulang dan tengkorak di Gua Musang, 1954 ) lalu menurun ke Sumatera, Jawa, Bali, Lombok, Suimbawa. dari Jawa ke Kalimantan dan Sulawesi terus ke Filipina, Farmosa dan sebahagian menyeberang pesisir tanah besar China. Dipercayai ( Colledrander ) bumuputra Jepang juga datang dari wilayah selatan sebelum bercampur dengan bangsa Mongol dan Caucasus. Di Sulawesi bangsa imigran bertemu dngan suku bangsa Negrito sebagai orang asal dan melahirkan suku bangsa yang dipanggil Melenesia. Prof. J.C. van Earde ( Belanda ) menyatakan bahawa bangsa Filipina adalah Melayu berdasarkan adat istiadat dan kepercayaan lama mengenai kematian serta bentuk rumah, senjata, pakaian, peralatan pertanian dan lain-lain.

Raut muka orang Filipina sama dengan orang Dayak, Minahasa dan Taroja. Barangkali bangsa Dayak dan Minahasa sampai ke Pulau Kalimantan dan Sulawesi yang berdekatan dengan Filipina atau sebaliknya bangsa Filipina datang ke Kalimantan menjadi suku-suku bangsa Minahasa dan Taroja. Bangsa Farmosa memyamai Melayu Polynesia yang mana terdapat tatoo, berasah gigi, bentuk panah, gelang tangan dan lain-lain. Di wilayah Imerina, Madagascar, ada adat hak kuasa ibu seperti adat Perpatih di Minangkabau. Dikatakan bangsa Polynesia di seloatan berasal dari bangsa Negrito. Tubuh bangsa Negrito ( Negro di Afrika ) berbadan kecil, berkulit hitam dan berambut kerinting. Di Tanah Melayu disebut Semang. Di Pulau Andaman ( Thailand ) disebut Maincopies. Bangsa ini juga terdapat di Filipina dan Papua. Orang laut yang tinggal di dalam sampan di Kepulauan Riau, di pantai Sumatera Timur dan Tanah Melayu hingga ke Kepulauan Margin adalah bangsa Melayu Asli yang bercampur darah Negrito ( Semang ).

Untuk mengenal bangsa, kita perlu asal-usul yang kukuh bagi menepis segala dakyah bahawa orang Melayu sebagai bangsa yang tidak berkualiti. Melayu sebagai bangsa yang paling lama dan mempunyai susur-galur yang kuat dan ternyata utuh oleh segala dugaan dan cabaran. Melayu bangsa yang telah diuji kualitasnya, ternyata benar.

No comments:

Post a Comment